Obuka Obuka za procjenu vrijednosti mašina, postrojenja i opreme – Jesen 2023
Datum 20.10.2023. 17h
Oblast djelatnosti
Kotizacija 650€ za članove 820€ za ostale zainteresovane
Rok za prijavu je 20.10.2023.
Istekao je rok za prijavu

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) po četvrti put počinje sa stručnom obukom za procjenu vrijednosti Mašina, postrojenja i opreme. Cilj je da razvijamo i ovaj segment procjenjivačke struke u Crnoj Gori i da pritom unapređujemo poslovni i ekonomski ambijent u zemlji. Takođe se trudimo da stvaramo kvalifikovane procjenjivače čije su procjene konzistentne, transparentne i objektivno urađene po evropskim standardima i ulivaju povjerenje krajnjih korisnika.  

Program obuke je koncipiran tako da polaznicima pruži neophodna znanja i vještine procjene vrijednosti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore (Pravilnik o metodologiji za procjenu vrijednosti imovine), Evropskim i Međunarodnim standardima (EVS 2020 i IVS 2020), ali i Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFI), sa naglaskom na njihovu praktičnu primjenu. Program obuke detaljno možete pogledati ovdje.

U cilju obezbjeđivanja visokog kvaliteta obuke broj polaznika je ograničen!

Evropska grupa udruženja procjenjivača – TEGoVA je tokom 2022. godine objavila Evropske standarde za procjenu mašina, postrojenja i opreme koje na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

IOPCG je, na osnovu ovlašćenja od strane TEGoVA, oficijelni crnogorski priređivač prevoda Evropskih standarda za procjenu vrijednosti (EVS) – izdanja za 2012. , 2016. i 2020. godinu.

Kome je obuka namijenjena?

 • Obuka je namijenjena svim zainteresovanim licima koji imaju završene studije iz oblasti postrojenja, mašina i opreme. Tu se podrazumijevaju svi tehničkih fakulteti: Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Metalurško-tehnološki fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Biotehnički fakultet, Saobraćajni fakultet i Pomorski fakultet (Brodomašinski smjer). Pored tehničkih fakulteta u obzir dolazi i Ekonomski fakultet.

Obuka obezbjeđuje:

 • prvi stepen za sticanje IOPCG sertifikata: Ovlašćeni procjenjivač – MPO (OP-M) ili Procjenjivač saradnik – MPO (PS-M). Nakon uspješno završene obuke i položenog ispita, daljna sertifikacija zavisi od iskustva, a sve shodno zahtjevima vezano za tražene sertifikate;
 • sistematizaciju dosadašnjeg znanja i sticanje novih znanja u oblasti procjene vrijednosti mašina, postrojenja i opreme;
 • upoznavanje profesionalne prakse procjene vrijednosti, međunarodno priznatih metoda i tehnika procjene i poznavanje međunarodnih standarda, kao i nacionalne regulative koja se tiču kapitala, neophodno za uspješnu izradu izvještaja o procjeni vrijednosti mašina, postrojenja i opreme u Crnoj Gori.

Predavači:

 • Eksperti u polju procjena vrijednosti mašina, postrojenja i opreme, sa dokazanim dugogodišnjim iskustvom.

Lokacija:

 • IOPCG edukativni centar, ul. Miloša Obilića S/2B, Stari aerodrom, Podgorica ili Online putem ZOOM aplikacije. 

Cijena obuke:

 • 650 €, za članove IOPCG
 • 820 € za ostale zaiteresovane

Za članstvo u IOPCG, potrebno je učlaniti se online OVDJE. Godišnja članarina za tekuću godinu iznosi 100€.

Uplate vršiti na IOPCG žiro račun: 510-71395-31, sa naznakom svrhe plaćanja “IOPCG MPO – Jesenja obuka 2023.

U cijenu su uključeni:

 • troškovi organizacije i održavanja obuke;
 • materijal sa predavanja.

U cijenu nije uključeno:

 • troškovi organizacije ispita i prijave na isti (200€) koje se plaća prilikom prijave na ispit.

Za sve informacije obratite se preko mejla info@iopcg.me ili na telefon 020 266 380, mobilni 067 017 741.

Posljednje aktuelnosti
Seminar
Podgorica
05.07.2024.
Obavještenje
Obavještenje
Procjena nekretnina
Sertifikacija
22.04.2024.
Procjena nekretnina
Webinar
23.04.2024.
Procjena nekretnina
Online radionica
Online, putem Zoom aplikacije
12.03.2024.
Procjena nekretnina
Sertifikacija
Podgorica
16.03.2024.
Budite u toku sa najnovijim dešavanjima