Institut ovlašćenjih procjenjivača Crne Gore

Serbian English

EVS 2016 - EVROPSKI STANDARDI ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI

UTORAK 5. JUL 2016. PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE PODGORICA 
 

Počasni gost i predavač:

John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV FHEA 
Predsjednik Odbora za Evropske standarde za procjenu vrijednosti, TEGoVA

EVS 2016 IOPCG seminar 1

  

SeminarEVS 2016 – Evropski standardi za procjenu vrijednosti, u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) i Privredne komore Crne Gore održan je 5. jula 2016. godine.

Učesnici seminara bili su procjenjivači, sudski vještaci, predstavnici banaka, privrednih i osiguravajućih društava, sudskih organa i drugi. Počasni gosti bili su predstavnici udruženja procjenjivača imovine iz Albanije i sa Kosova.

Evropska grupacija udruženja procjenjivača - TEGoVA je plasirala evropske standarde za procjenu vrijednosti 2016, koji su kamen temeljac za sigurnost i bezbjednost evropskog tržišta nekretnina i hipotekarnih kredita. EVS 2016 standardi su stupili na snagu 1. juna 2016.

EVS 2016 IOPCG seminar 3


Predavač je bio John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV FHEA, predsjednik Odbora za Evropske standarde za procjenu vrijednosti, savjetnik borda direktora TEGoVA, urednik EVS, stalni predstavnik The Institute of Revenues Rating and Valuation (IRRV) u TEGoVA, član The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), počasni član The Institute of Revenues Rating and Valuation (IRRV), predavač School of Real Estate and Land Management-Royal Agricultural College, Priznati evropski procjenitelj - Recognised European Valuer (REV).

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić je kazao da su evropski standardi za procjenu vrijednosti značajni ne samo za procjenjivače, sudske vještake, advokate, lokalne i državne organe, već i banke, osiguravajuća i privredna društva te investitore, zbog čega je ova asocijacija aktivno uključena u promociju pomenute teme i organizovanje edukativnih aktivnosti.

- Korišćenje tradicionalnih metoda procjene vrijednosti nekretnina koje generišu prihod u sadašnjim uslovima, čija je karakteristika nepredvidljivost kao i nestabilno okruženje ima velika ograničenja zbog čega je nužno da slijedimo evropske trendove u ovoj oblasti – rekao je Saveljić.

U uslovima tržišne ekonomije, dodao je on, vrednovanje imovine dobija još više na značaju, jer razvoj tržišta utiče na povećanje kompleksnosti procjene. To je razlog što je ova oblast postala nezaobilazan činilac privredne infrastrukture u domenu propisa i njihove primjene.

- Privredna komora, poštujući značaj i ulogu procjenjivača, te uvažavajući aktivnosti Instituta, otvorena je za svaki vid saradnje koja može doprinijeti afirmaciji i promociji ovog zvanja – zaključio je potpredsjednik Komore.

Predsjednica Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore mr Sanja Radović, OP REV, kazala je da se ova organizacija još 2013. godine priključila TEGoVA-i koja okuplja 60 udruženja i 70.000 članova.

- TEGoVA je organizacija koja je uradila standarde koji su predmet ovog skupa i pomaže nam da uredimo sve što još nije urađeno u Crnoj Gori sa stanovišta nacionalnih standarda i regulative u ovoj oblasti. Evropski standardi koje želimo da implementiramo kroz naše zakone će pomoći da investitori sa više sigurnosti odlučuju o ulaganjima u našu zemlju i znaće da su procjene imovine rađene na isti način kao i u razvijenim zemljama EU – rekla je Radović.

Svetislav Popović, generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore, kazao je da je seminar samo korak u uvođenju reda u oblasti procjene vrijednosti nekretnina kroz primjenu evropskih standarda.

- Njihova primjena imaće pozitivan uticaj na izradu i realizaciju planske i projektne dokumentacije kao i u ostalim segmentima uređenja prostora i izgradnje objekata u Crnoj Gori – vjeruje on.

Jelena Jovetić, načelnica Odjeljenja za unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, istakla je njihove aktivnosti u regulisanju ove oblasti.

- Ministarstvo finansija pitanje procjene vrijednosti imovine nastojalo je da riješi pravnim propisima, tako da su odredbe koje će regulisati ovu oblast uključene u zakon o računovodstvu čiji je predlog Vlada uputila Skupštini, i pred odborima će se naći već ovog mjeseca. To je prvi put u Crnoj Gori da se ovo pitanje reguliše pravnim aktom i riječ je o dobroj osnovi za unapređenje ovog segmenta  – rekla je Jovetić.

Mr Tatjana Vujošević iz Direkcije za strateški razvoj građevinarstva Ministarstva održivog razvoja i turizma rekla je da je procjena nekretnina kao inicijalni dio svake investicione aktivnosti veoma bitna. Ministarstvo je doprinijelo unapređenju u ovoj oblasti time što je učinilo transparentnim i dostupnim sve planske dokumente koji su značajni inputi za procjenu nekretnina.

Mirela Bekuli, predsjednica Udruženja procjenjivača imovine Albanije, kazala je da su član TEGoVE i primjenjuju jedino evropske standarde za procjenu bankarske garancije.

- Standardi su vrijedno upustvo za sve procjenjivače u našim zemljama. Procjenjivači iz svih evropskih zemalja treba da primjenjuju iste standarde i metologiju kako bi izbjegli velike razlike prilikom procjena nepokretnosti. Ovi standardi su veoma korisni i važno je da ih svako zna te da se organizuju edukacije o njima – rekla je Bekuli.

EVS 2016 PortraitInovacije koje donosi osma edicija evropskih standarda za procjenu vrijednosti predstavio je predavač Hockey.

- Novim standardima za procjenu vrijednosti EVS 2016 pokušavamo da zadovoljimo potrebe 64 članice širom Evrope i ostvarimo procjenu vrijednosti u skladu sa evropskim i nacionalnim zakonodavstvom uz naglasak na profesionalizmu. Standard ne nameće kako ćete uraditi procjenu vrijednosti, već predstavljaju najbolju praksu i propisuju da morate biti svjesni očekivanja klijenata, promjena na tržištu kao i dužnosti svih strana u postupku – rekao je Hockey.

Novi standardi su posljedica promjena u Evropi, u bankarskom sistemu, željama klijenata i njihov fokus je na nekretninama. Oni se odnose na tržišnu vrijednost, osnov za njeno utvrđivanje, neophodnost kvalifikovanog procjenitelja, obuhvataju postupak procjene i izvještaje o tome. Uključena su i dva evropska kodeksa. Riječ je o Etičkom i kodeksu ponašanja za procjenjivače, kao i o Evropskom kodeksu mjerenja.

Odgovarajući na pitanja novinara o izazovima koji su pred procjenjivačima u EU i Velikoj Britaniji Hockey je kazao da je situacija u ovoj oblasti donekle drugačija sa apekta neizvjesnosti od uobičajene zbog Bregzita, ali da se postepeno stabilizuje.

- Crna Gora je već implementirala evropske standarde u ovoj oblasti i vaše profesionalno udruženje procjenjivača je preduzelo niz edukativnih aktivnosti kako bi ih približila korisnicima. Moja posjeta vašoj zemlji je dio tih edukacija – kazao je on.

Prezentaciju John Hockey-a možete preuzeti ovdje

EVS 2016 Cover       EVS 2012 IOPCG prevod korica prva 1
EVS 2016                                              EVS 2012


EVS 2016 IOPCG seminar 2

Seminar donosi 4 bod-kredita kao dio kontunirane profesionalne edukacije (Continuing Professional Development - CPD). 

 

EVS 2016 Agenda na crnogorskom i engleskom jeziku - EVS 2016 Agenda in English

 

 Partneri

 

CBCG logo IKCG logo s

 

a56efb61bbe4b7 main-1-crop