Institut ovlašćenjih procjenjivača Crne Gore

Serbian English

DEŠAVANJA


23.03.2020.

PORUKA TEGoVA-e O PROCJENAMA TOKOM PANDEMIJE

 

Evropska profesionalna organizacija TEGoVA je objavila preporuke na koji način procenjivači nepokretnosti, nosioci REV sertifikata, mogu iskazati nesigurnost procijenjene vrijednosti zbog novonastalih okolnosti izbijanja COVID-19.

Niže je dat pregled teksta na crnogorskom jeziku, a poruku u originalu možete pogledati na sljedećem linku:

https://tegova.org/en/p5e78ef30d01d7

Poruka TEGoVA-e o procjenama tokom pandemije

Pandemija je otežala procjenivanje nekretnina u većini zemalja zbog nedostatka tržišnih aktivnosti (transakcije su rijetke, ako ne i nepostojeće), a što je zahtijevano definisanjem tržišne vrijednosti. U ovakvim okolnostima, mnogi procjenjivači su u svoje izveštaje uvrstili izjave koje naglašavaju nesigurnost u procijenjenoj vrijednosti.  Iako TEGoVA podržava korišćenje takvih izjava, takođe je svjesna da ih u nekim zemljama zakon i standardi nepodržavaju. Iz tog razloga procjenjivači treba da osiguraju da su njihove procjene u skladu sa lokalnim zakonom.

TEGoVA takođe savetuje da, u narednih nekoliko nedelja procjenjivačii koji dobiju instrukciju za procjenu tržišne vrijednosti koja nije za određene zakonske svrhe:

1) Prvo identifikuju posljednji datum (datum prije krize) kada bi prema njihovom mišljenju tržišna vrijednost predmetne nekretnine mogla biti utvrđena na osnovu raspoloživih tržišnih dokaza i zatim ponude mišljenje o vrijednosti na taj datum prije krize.  Time će se postaviti referentna vrijednost u odnosu na koju klijent može uporediti tržišnu vrijednost procijenjenu na relevantni trenutni datum procjene.

2) Prilikom izvještavanja o vrijednosti na trenutni datum procjene, procjenjivačii bi trebalo da se jasno pozivaju na uporedne dokaze na koje se oslanjaju i da navedu u kojoj su mjeri izvršena prilagođavanja tih dokaza usljed krize, ukoliko ih je bilo. Ako su izvršena prilagođavanja, procjenjivač bi ih trebao obrazložiti ili na osnovu stvarnih tržišnih dokaza ili svog argumentovanog  prosuđivanja. Procjenjivačima se savjetuje da tokom trajanja perioda tržišne nesigurnosti na određenom lokalnom tržištu nisu obavezni da vrše prilagođavanje (naniže ili prema gore) tržišnih dokaza evidentiranih na tržištu prije krize, pod uslovom da je to jasno navedeno u izvještaju o procjeni. U takvom slučaju procijenjene vrijednosti prije krize i trenutne vrijednosti biće iste pod uslovom da nije bilo značajnih promjena koje bi mogle uticati na vrijednost nekretnine između dva datuma.

Pridržavajući se preporuka iz ovog savjeta, procjenjivači bi trebali da ih navedu u uslovima angažovanja i dogovoriti sa klijentom. Procjenjivačii bi takođe trebalo da preporuče da se vrijednost predmetne nekretnine često provjerava.  

U zemljama u kojima lokalni zakon ne podržava upotrebu izjava u vezi sa „nesigurnošću procjene“ ili ako klijent daje instrukcije procjenjivaču da se ne oslanja na takvu izjavu, to treba da se navede u uslovima anagažovanja dogovorenim sa klijentom. 

Upravni odbor TEGoVA nastavlja da prati situaciju i u dogledno vrijeme može izdati dalje preporuke.

Upravni odbor TEGoVA 


17.03.2020.

AKTIVNOSTI IOPCG-a U TOKU PANDEMIJE COVID-19

Poštovani,

Zbog aktuelnih dešavanja u vezi širenja Korona virusa i naglašenih mjera opreznosti propisanih od Instituta za Javno zdravlje i Ministarstva Zdravlja želimo da Vas obavijestimo o mjerama i koracima koje preduzima IOPCG.

Kako su nam zdravlje i sigurnost naših članova, saradnika i naših zaposlenih na prvom mjestu preduzimamo sve mjere da rizik od infekcije svedemo na minimum, a da istovremeno  u potpunosti nastavimo da pružamo naše usluge.

Informišemo Vas da su IOPCG Edukativni centar kao i kancelarija u centru grada od 18.03. zatvoreni i da će IOPCG svoje aktivnosti  sprovoditi radom na daljinu. 

Poslovanje će biti nastavljeno bez prekida. Stojimo Vam na raspolaganju putem naših email adresa i mobilnih telefona.

IOPCG


 

31.12. 2019. - 08.01.2020.

NOVOGODIŠNJA PAUZA

NG čestitka za sajt

Poštovani

Tokom novogodišnjih praznika sekretarijat IOPCG-a neće raditi od 31.12.2019 do 08.01.2020.

Prvi radni dan u 2020-toj je 09.01.2020.

Institut ovlašćenih procjenjivača Vam želi srećne i radosne predstojeće praznike.

 


22.12. 2019.

IOPCG PREDNOVOGODIŠNJI RAZGOVORI: OKRUGLI STO PROCJENJIVAČA I DODJELA SERTIFIKATA 

Sa logom

IOPCG je u nedelju 22. decembra, u predivnom ambijentu Hotela Ramada organizovao za sve svoje članove, sada već tradicionalno, prednovogodišnje razgovore. Koncept Prednovogodišnjih razgovora je bio okrugli sto na kojem su članovi razmjenjivali svoja mišljenja i najbolje načine kako da se prevaziđu određeni izazovi u procjenama nekretnina i da se formira konačan stav članova kako će se oni ophoditi prema sličnim izazovima koji budu imali u svojim procjenama. Tokom ovog okruglog stola se razvila lijepa diskusija u okviru koje su članovi čuli mnogo korisnih informacija značajnih priikom njihovog budućeg rada u procjenjivačkoj djelatnosti. Specijalni gost IOPCG-a je bila načelnica sektora za Informacioni sistem Uprave za Nekretnine Crne Gore, gospođa Mirjana Ljumović. Nakon okrugog stola su svečano uručeni IOPCG sertifikati Priznatog Evropskog Procjenjivača - REV, Ovlašćenog procjenjivača i Procjenjivača saradnika. Fotografije sa ovog događaja se mogu pogledati na oficijelnoj Facebook stranici Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore.  

 


28.11. - 30.11.

IOPCG OFICIJALNI PARTNER - XVII MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GRAĐEVINARSTVU I NEKRETNINAMA: EKPERTIZE I PROCJENE

Slika Sajt Prag Konferencija

IOPCG je oficijalni partner XVII-te međunarodne konferencije o građevinarstvu i nekretninama: Ekspertize i procjene, koja je održana u Pragu od 28 novembra do 30 novembra 2019. godine. Na pomenutoj konferenciji predsjednica IOPCG-a mr Sanja Radović je razmijenila mišljenja i prenijela svoja iskustva i kao procjenjivač i kao sudski vještak sa ostalim kolegama iz Evrope. Opširnije informacije o ovom događaju možete naći na http://www.expertconf.com/  

 


29.11.2019.

SEMINAR: KALKULATIVNI ELEMENTI CIJENA U GRAĐEVINARSTVU

TW i Sajt

IOPCG je uz podršku Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore organizovao seminar na temu: Kalkulativni elementi cijena u građevinarstvu. Predavač je bio prof. dr Miloš Knežević profesor sa Građevinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Sigurni smo da je ovaj seminar umnogome doprinio, posebno ekonomistima i arhitektama, u boljem razumijevanju kalkulativnih elemenata cijena. Ovako stečeno znanje će svim prisutnim polaznicima koristiti pogotovo kod procjene vrijednosti nepokretnosti.

 

25.10.2019.

SEMINAR: MEĐUNARODNI RAČUNOVODSTVENI STANDARDI - MRS 40 - INVESTICIONE NEKRETNINE

 Sajt I TW

IOPCG je organizovao seminar na temu: Međunarodni Računovodstveni Standardi - MRS 40 - Investicione nekretnine. Predavač je bio prof. dr Zoran Todorović profesor sa Fakulteta za biznis i ekonomiju, Univerziteta Mediteran, ali i Ovlašćeni revizor i Ovlašćeni procjenjivač Kapitala. Sigurni smo da je ovaj seminar umnogome doprinio boljem razumijevanju i korišćenju ovog standarda i investicionih nekretnina kod procjene vrijednosti nepokretnosti.

 

10. - 12.10.2019.

TEGoVA JESENJA GENERALNA SKUPŠTINA I  EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU

Sajt

TEGoVA jesenja generalna skupština i Evropska konferencija za procjenu je održana od 10. - 12. oktobra u Sofiji, Bugarska. Na njoj je učestvovalo preko 90 delegacija koje su predstavljale 70 udruženja procjenjivača iz 36 evropskih zemalja. Domaćin je bila Komora nezavisnih procjenjivača Bugarske - Chamber of Independent Appraisers in Bulgaria (CIAB). IOPCG je zastupala Predsjednica Instituta Sanja Radović.

Više detalja o događaju, uključujući prezentacije, su dostupne na TEGoVA sajtu

 


28.09.2019.

SEMINAR: EVROPSKO RANGIRANJE IMOVINE I TRŽIŠTA

 Twitter i Sajt

IOPCG je organizovao seminar na temu: Evropsko rangiranje imovine i tržišta. Predavač je bila g-đa Dragana Mrkela, Priznati evropski procjenjivač - REV, iz kompanije "ENI" Montenegro. Sigurni smo da je ovaj seminar umnogome doprinio boljem znanju i razumijevanju naših članova u ovom dijelu oblasti procjene nekrentina.

 

16. - 18.05.2019.

TEGoVA PROLJEĆNA GENERALNA SKUPŠTINA I  EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU

FB i LN Resized

TEGoVA proljećna generalna skupština i Evropska konferencija za procjenu je održana od 16. - 18. maja u gradu prepunom istorije, biseru Jadranske obale, Dubrovniku. Na njoj je učestvovalo 90 delegacija koje su predstavljale 70 udruženja procjenjivača iz 36 evropskih zemalja. Domaćin je bio Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja -  Croatian Association of Court Expert Witnesses and Valuers. IOPCG je zastupala Predsjednica Instituta Sanja Radović.

Više detalja o događaju, uključujući prezentacije, su dostupne na TEGoVA sajtu

 


26.04. 2019. - 05.05.2019.

USKRŠNJA / PRVOMAJSKA PAUZA

 Untitled design

Poštovani

Tokom predstojećih praznika sekretarijat IOPCG-a neće raditi od 26.04.2019. do 05.05.2019.

Prvi radni dan nakon praznika je ponedeljak 06.05.2019.

Institut ovlašćenih procjenjivača Vam želi srećne i radosne predstojeće praznike.


APRIL 2019.

OBUKE: MS EXCEL - PRIMJENA U SVAKODNEVNOM RADU ZA PROCJENJIVAČE / MS EXCEL - NAPREDNE TEHNIKE EXCEL-A ZA PROCJENJIVAČE

Twitter i Sajt   

Tokom aprila mjeseca IOPCG je organizovao četiri poludnevna termina za obuku. Dvije obuke MS EXCEL - Primjena u svakodnevnom radu za procjenjivače i dvije obuke MS EXCEL - Napredne tehnike excel-a za procjenjivače. Zahvaljujući ovim obukama edukovali smo preko 40 polaznika kojima će ovo prenešeno znanje izuzetno koristiti u budućem radu u procjenama. Predavač je bio Željko Popović, osnivač kompanije Bobot. 

 

29.03.2019.

SEMINAR: PRIKAZ SLUČAJEVA VREDNOVANJA HOTELSKIH KOMPANIJA U CRNOJ GORI

 Twitter i Sajt  FBT - Budva logo

IOPCG u saradnji sa Fakultetom za biznis i turizam (FBT) iz Budve je organizovao treći iz serije seminara o specifičnostima vrednovanja hotelskog biznisa na temu: Prikaz slučajeva vrednovanja hotelskih kompanija u Crnoj Gori. Predavač je bio prof. dr Rade Ratković, dekan i redovni profesor na FBT.

 


23.02.2019.

SEMINAR: INVESTICIONI PROJEKTI ZA OBJEKTE KOLEKTIVNOG STANOVANJA - OD IDEJE DO REALIZACIJE (II DIO)

Twitter Sajt   

IOPCG je organizovao drugi iz serije seminara o investicionim projektima za objekte kolektivnog stanovanja - od ideje do realizacije. Predavač je bio mr Strahinja Pavlović iz kompanije REAM d.o.o. Podgorica, stručni saradnik u sektoru Asset & Property Management. 

 


23.02.2018.

VI SKUPŠTINA INSTITUTA OVLAŠĆENIH PROCJENJIVAČA CRNE GORE 

 Sajt

U subotu 23. februara 2019. godine u IOPCG edukativnom centru u Podgorici, održana je VI sjednica Skupštine Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore. Tim povodom predstavljeni su rezultati Instituta u prethodnoj godini, ali i ono na čemu će Institut raditi u godinama koje slijede. 

 


 

21.01. 2019.

INVESTICIONA ANALIZA NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA - kamate, prinosi i vrednovanje hartija od vrijednosti

 knjiga

Ova knjiga sadrži praktičnu primjenu investicione analize kod proračuna prinosa, kamata i vrednovanja finansijskih instrumenata na finansijskim tržištima. Uz pomoć Excela, profesionalnog finansijskog kalkulatora i formula, kroz primjere iz prakse, uvodi vas u proračun svih elemenata hartija od vrijednosti - prinose, cijene, trajanje, periodične isplate i dr. Knjiga je namijenjena analitičarima, menadžerima i svim profesionalcima u finansijama koji rade u bankama, investicionim fondovima, brokerskim i dilerskim firmama, velikim i malim kompanijama, državnim finansijama. Posebno se preporučuje procjenjivačima nekretnina, kao i procjenjivačima kapitala jer je korisna za njihov budući rad zbog dijela knjige koji se odnosi na vremensku vrijednost novca kod prinosne metode.

Za IOPCG članove cijena knjige je 15€, ako se knjiga poručuje online i plaća se pouzećem. Knjiga Investiciona analiza na finansijskim tržištima je dostupna i može se poručiti na sledećem linku: http://www.investicije.me/, a sve ostale informacije o knjizi kao i o drugim aktivnostima Instituta možete dobiti putem telefona (020) 634 114, mob: 067 017 741, ili e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


29.12. 2018. - 08.01.2019.

NOVOGODIŠNJA PAUZA

Untitled design 

Poštovani

Tokom novogodišnjih praznika sekretarijat IOPCG-a neće raditi od 29.12.2018 do 08.01.2019.

Prvi radni dan u 2019-toj je 09.01.2019.

Institut ovlašćenih procjenjivača Vam želi srećne i radosne predstojeće praznike.

 


22.12. 2018.

IOPCG PREDNOVOGODIŠNJI RAZGOVORI: PRIMJENA PRAVILNIKA O METODOOGIJI ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI IMOVINE ("Sl. list CG" , br. 64/2018) I DODJELA SERTIFIKATA

 Prednovogodišnji razgovori14

IOPCG je  u subotu 22. decembra, u predivnom ambijentu Ethno & Jazz Club-a Sejdefa organizovala za sve svoje članove, sada već tradicionalno, prednovogodišnje razgovore. Tema ovogodišnjih razgovora je bila: Primjena pravilnika o metodologiji za procjenu vrijednosti imovine, koji je donesen u oktobru ove godine. Tokom ovih razgovora se razvila lijepa diskusija u okviru koje su članovi čuli mnogo korisnih informacija o boljoj primjeni pravilnika prilikom njihovog budućeg rada u procjenjivačkoj djelatnosti. Specijalni gost IOPCG-a je bio potpredsjednik Privredne komore, gospodin Ivan Saveljić koji je tom prilikom uručio sertifikate Priznatog Evropskog procjenjivača (REV) onim članovima koji su to prestižno zvanje dobili u toku 2018. godine. Takođe su svečano uručeni sertifikati IOPCG Ovlašćenog procjenjivača i Procjenjivača saradnika. Fotografije sa ovog događaja se mogu pogledati na oficijelnoj Facebook stranici Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore.  

 

29.11. - 01.12.

IOPCG OFICIJALNI PARTNER - XVI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GRAĐEVINARSTVU I NEKRETNINAMA: EKPERTIZE I PROCJENE

 Sanja horizontalna logo

IOPCG je oficijalni partner XVI-te međunarodne konferencije o građevinarstvu i nekretninama: Ekspertize i procjene, koja je održana u Pragu od 29 novembra do 01 decembra 2018. godine. Na pomenutoj konferenciji predsjednica IOPCG-a mr Sanja Radović je imala veoma zapaženo predavanje o procjenjivačkoj praksi i ekspertizi sudskih vještaka u Crnoj Gori. Opširnije informacije o ovom događaju možete naći na http://www.expertconf.com/  

 


16.11.2018.

SEMINAR: INVESTICIONI PROJEKTI ZA OBJEKTE KOLEKTIVNOG STANOVANJA - OD IDEJE DO REALIZACIJE (I DIO)

 Twitter  

IOPCG je organizovao prvi iz serije seminara o investicionim projektima za objekte kolektivnog stanovanja - od ideje do realizacije. Predavač je bio mr Strahinja Pavlović iz kompanije REAM d.o.o. Podgorica, stručni saradnik u sektoru Asset & Property Management.

 


15.11.2018.

RADIONICA - REMAX: PROCJENA NEKRETNINA ZA AGENTE PRODAJE

 Remax Predavanja  

IOPCG je u saradnji sa najprestižnijom svjetskom agencijom za prodaju nekretnina REMAX organizovao prvu iz serije radionica o procjeni nekretnina za potrebe brokera nekretnina. Predavači su bili mr Sanja Radović, OP, REV, sudski vještak, i g-din Mirza Redžepagić, rukovodilac sektora upravljanje sredstvima i finansijskim institucijama u Universal Capital banci. 

 


26.10.2018.

SEMINAR: USALI SISTEM

 Twitter  FBT - Budva logo

IOPCG u saradnji sa Fakultetom za biznis i turizam (FBT) iz Budve je organizovao drugi iz serije seminara o specifičnostima vrjednovanja hotelskog biznisa na temu: USALI Sistem. Predavač je bio prof. dr Rade Ratković, dekan i redovni profesor na FBT.

 


18. - 20.10.2018.

TEGoVA JESENJA GENERALNA SKUPŠTINA I  EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU

Atina  SajtAtinaWebp.net-resizeimage 1

TEGoVA jesenja generalna skupština i Evropska konferencija za procjenu je održana od 18.- 20. oktobra u gradu prepunom istorije, kolijevci zapadne civilizacije, Atini. Na njoj je učestvovalo 85 delegacija koje su predstavljale 54 udruženja procjenjivača iz 29 evropskih zemalja. Domaćin je bio Profesionalno Udruženje Grčkih Procjenjivača -  Professional Association of Greek Valuers (AVAG). IOPCG je zastupala Presdjednica Instituta Sanja Radović.

Više detalja o događaju, uključujući prezentacije, su dostupne na TEGoVA sajtu

 


28.09.2018.

SEMINAR: EVS & IVS standardi u kontekstu nacionalnog zakonodavstva – procjena vrijednosti nekretnina u Crnoj Gori

Ivan Sanja Predrag  PKCG

IOPCG u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore (PKCG) je organizovao seminar o EVS & IVS standardima procjene vrijednosti nekretnina. O ovoj veoma značajnoj i zanimljivoj temi za procjenjivače govorili su g-din Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore, g-đa Senka Danilović, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i g-din Predrag Drecun, član Savjeta Udruženja sudskih vještaka Crne Gore. Predavač je bila mr Sanja Radović, OP, REV, sudski vještak, predsjednica Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG).

 


 22.06.2018.

SEMINAR: KARAKTERISTIKE SAVREMENE HOTELSKE DJELATNOSTI

IOPCG prof.dr Rade Ratković    IOPCG seminar 22.06.2018  FBT - Budva logo

IOPCG u saradnji sa Fakultetom za biznis i turizam (FBT) iz Budve je organizovao prvi iz serije seminara o specifičnostima vrjednovanja hotelskog biznisa na temu Karakteristike savremene hotelske djelatnosti. Predavač je bio prof. dr Rade Ratković, dekan i redovni profesor na FBT.


 MAJ 2018.

OBUKA: MS EXCEL - PRIMJENA U SVAKODNEVNOM RADU ZA PROCJENJIVAČE

IOPCG obuka 11.05.2018 - Copy 8 - Copy  3 - Copy

Tokom maja mjeseca IOPCG je organizovao tri poludnevna termina za obuku: MS EXCEL - Primjena u svakodnevnom radu za procjenjivače.
Predavač je bio Željko Popović, osnivač kompanije Bobot. 

 


 17 - 19.05.2018.

TEGoVA PROLJEĆNA GENERALNA SKUPŠTINA I  EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU

a5b045edd9433b Cascais Conference

 

TEGoVA proljećna generalna skupština i Evropska konferencija za procjenu je održana od 17.-19. maja u čuvenom hotelu Palácio Estoril, Cascais u Portugaliji. Domaćin je bio Professional Association of Valuation Companies of Portugal (ASAVAL). IOPCG je zastupala Presdjednica Instituta Sanja Radović.

Više detalja o događaju, uključujući prezentacije, su dostupne na TEGoVA sajtu

 


 

17.03.2018.

SEMINAR: PRIMJENA PRINOSNE METODE KOD PROCJENE VRIJEDNOSTI NEKRETNINA 

IOPCG seminar 17.03.2018. Podgorica

U okviru programa kontinuirane profesionalne edukacije IOPCG, na Građevinskom fakultetu u Podgorici, održan je sminar na temu "Primjena prinosne metode kod procjene vrijednosti nekretnina". Predavač je bio prof. dr. Dragoljub Janković OP, “Montenegro Business School” Univerziteta „Mediteran“.

 


 

03.03.2018.

IOPCG OBUKA ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI NEPOKRETNOSTI - PROLJEĆE 2018

IOPCG - obuka 2018 

03. marta je počela IOPCG obuka za procjenu vrijednosti neporketnosti u IOPCG edukativnom centru u Podgorici. Program obuke je koncipiran tako da polaznicima pruži neophodna znanja i vještine za vršenje procjene vrijednosti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore i Evropskim i Međunarodnim standardima (EVS i IVS), sa naglaskom na njihovu praktičnu primjenu.

IOPCG vrši stručnu obuku procjenjivača nepokretnosti u Crnoj Gori već petu godinu. Kao prva asocijacija iz Crne Gore, IOPCG je od 2013. godine članica panevropske orgranizacije procjenjivača TEGoVA - The European Group of Valuers’ Associations - od koje je akreditovana da procjenjivačima nekretnina u Crnoj Gori dodjeljuje zvanje REV - Recognised European Valuer.

 


 

13.02.2018.

V SKUPŠTINA IOPCG & OKRUGLI STO - POTREBNI USLOVI ZA SERTIFIKACIJU PROCJENJIVAČA

 IOPCG 22

U okviru V Skupštine Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore, 13. feburara 2018.g. u IOPCG edukativnom centru u Podgorici, održan je Orkugli sto na temu "Potrebni uslovi za sertifikaciju procjenjivača".

 


 

23.12.2017.

PREDNOVOGODIŠNJI RAZGOVORI - SEMINAR  I SVEČANA DODJELA SERTIFIKATA

 

IOPCG seminar

 

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore je organizovao 23.decembra 2017.g. Prednovogodišnje razgovore, u cilju okupljanja IOPCG članova i sumiranja informacija i iskustava koja su obilježila 2017. godinu. 

Ovom prilikom su Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine, i Sanja Radović, predsjednica IOPCG-a, dodjeliti sertifikate službenicima Uprave i članovima Instituta koji su uspješno završili IOPCG obuku za procjenu vrijednosti i položili ispit. Opširnije na sajtu Uprave za nekretnine.

Radni dio dio događaja, kao i svake godine, posvećen je nekoj od najaktuelnijih tema u ovoj oblasti. Ove godine, u fokusu pažnje su bili najnoviji standardi EVS 6 koji se odnose na Automatizovane modele procjene vrijednosti nekretnina i smjernica EVGN 11 koji se odnose na način i uslove primjene ovog standarda.

 


 

 

EVROPSKI STANDARDI ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI - EVS 2016

CRNOGORSKO IZDANJE

 

EVS 2016.ME IOPCG    

 

IOPCG je TEGoVA-in oficijalni izdavač osmog izdanja knjige “Evropski standardi za procjenu vrijednosti - EVS 2016” u Crnoj Gori. U odnosu na predhodno, ovo izdanje sadrži dopune u dijelu Evropski standardi procjene vrijednosti EVS 6 ismjernice za njihovu upotrebu EVGN 11

Za IOPCG članove cijena knjige je 40€, a za ostala fizička i pravna lica je 60€. Knjiga EVS 2016 je dostupna u sekretarijatu IOPCG-a, a za sve informacije o kupovini knjige kao i drugim aktivnostima Instituta možete dobiti putem telefona (020) 634 114, mob: 067 017 741, ili e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

  


 

 

30.11-01.12.2017.

IOPCG OFICIJALNI PARTNER - XV MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GRAĐEVINARSTVU I NEKRETNINAMA: EKPERTIZE I PROCJENE - PRAG

 

XV Međunarodna konf IOPCG partner - Copy   IMG 7789 - Copy

   Screen Shot 2017-11-08 at 11.42.48

IOPCG je oficijalni partner XV-te međunarodne konferencije o građevinarstvu i nekretninama: Ekspertize i procjene, koja je održana u Pragu 30.11-01.12-2017. godine. Opširnije informacije o ovom događaju možete naći na http://www.expertconf.com/ 

 


 

28.10.2017.

NOVI EVROPSKI STANDARD ZA PROCJENU I SMJERNICA O AUTOMATIZOVANIM MODELIMA PROCJENE -

TEGoVA GENERALNA JESENJA SKUPŠTINA 2017

 

TEGoVA Marseille Autumn 2017

 

U subotu, 28. oktobra 2017. na generalnoj skupštini TEGoVA koja je održana u Marseju, skoro jednoglasno su odobreni evropski standard procjene  EVS 6 “Automatizovani modeli procjene “ (AVM – Automated Valuation Models) i evropska smjernica za procjenu EVGN 11 “Korišćenje statističkih alatki od strane procjenjivača”, čime su odmah stupili na snagu. Sada oni predstavljaju integralni dio Evropskih Standarda za procjenu.

Evropski standard za procjenu EVS 6

Automatizovani modeli procjene ne mogu proizvesti procjenu koja je u saglasnosti sa EVS nezavisno od procesa procjene koji je, između ostalog, zasnovan na inspekciji nekretnine koju obavlja procjenjivač i primjene profesionalnog prosuđivanja procjenjivača.

Onda kada se koristi, automatizovani model procjene nije ništa više od alatke koja doprinosi procjenjivaču u njegovoj procjeni vrijednosti, za koju je on i dalje odgovoran.

>EVS 6 (784 KB)

EVGN 11 obezbeđuje smjernice o:

• Preduslovi za korišćenje  automatizovanih modela procjene
• Ograničenja u korišćenju automatizovanih modela procjene kada se steknu svi preduslovi za njihovo korišćenje
• Procjena portfolia

>EVGN 11 (447 KB)

Analiza i komentari će biti sadržani u januarskom izdanju magazina European Valuer.

 


 

28.09.2017.

SEMINAR PROCJENA VRIJEDNOSTI NEPOKRETNOSTI U SVRHU EKSPROPRIJACIJE & 
KODEKS ETIKE I PONAŠANJA PROCJENJIVAČA

dsc 0038   dsc 0025

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore i Privredna komora Crne Gore organizovali su 28. septembra 2017. godine seminar „Procjena vrijednosti nepokretnosti u svrhu eksproprijacije, kodeks etike i ponašanja procjenjivača”.

 

Predavač je bio John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV, savjetnik borda direktora Evropske asocijacije procjenjivača TEGoVA – The European Group of Valuers’ Associations, urednik evropskih standarda za procjenu vrijednosti EVS te direktor Meyler Denton Hockey, European Property Consultants.

http://www.privrednakomora.me/obrazovanje/procjena-vrijednosti-nepokretnosti 

 


 

 

06.07.2017.

MEMORANDUM O SARADNJI SA UDRUŽENJEM BANAKA CRNE GORE 

SEMINAR EVROPSKO RANGIRANJE NEKRETNINA I TRŽIŠTA
EVS 201
6 - PROPERTY AND MARKET RATING PaM 

 

 IMG 5484   UBCG-IOPCG  UBCG logo

 

Udruženje banaka Crne Gore i Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore potpisali su Memorandum o saradnji 6. jula 2017. u prostorijama Centralne banke Crne Gore, čime se definisala buduća saradnja u edukaciji bankara u ovom domenu poslovanja. Tim povodom je održan seminar na temu Evropsko rangiranje nekretnina i tržišta (PaM) koji su predstavile mr Sanja Radović OP, REV i Dragana Mrkela REV. Opširnije

 


 

 12.05.2017.

SEMINAR PRIMJENA MRS-16 NPO / POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM CRNE GORE

IOPCG dsc 0005    PKCG logo

 

Privredna komora Crne Gore i Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore potpisali su 12. maja 2017. godine Memorandum o saradnji. Istog dana organizovana je pezentacija „Kako postići REV status u Crnoj Gori“ i seminar „Primjena MRS 16 NPO - alokacija vrijednosti kod procjene imovine u svrhu finansijskog izvještavanja“. Predavači na seminaru bili su prof. dr Zoran Todorović OR OP i Sonja Ivanović OP. Opširnije

 


 

22.04.2017.

IOPCG AKREDITOVAN DA DODJELJUJE REV - RECOGNISED EUROPEAN VALUER SERTIFIKAT U CRNOJ GORI

 

AMA REV Logo blue awarding   TEGoVA logo

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) je akreditovan od Evropske grupacije procjenjivača TEGoVA - The European Group of Valuers’ Associations da dodjeljuje zvanje “Priznati evropski procjenjivač “ (Recognised European Valuer – REV) procjenjivačima nekretnina u Crnoj Gori.

 

 

Chris Grzesik TEGoVA

 

TEGoVA Belgrade 2017 K S 2

 

 

Krzysztof Grzesik REV, predsjednik TEGoVA, u svojoj čestitci IOPCG-u za dobijanje statusa ovlašćene asocijacije da dodjeljuje REV (Awarding Member Association – AMA), je izjavio: 

 

“Ovo je veoma važano i prestižno priznanje u domenu procjene nekretnina koji će sigurno ubrzati razvoj procjenjivačke profesije visokog kvaliteta i vještine u Crnoj Gori u saglasnosti sa Evropskim standardima za procjenu vrijednosti (EVS)”

 

 

 

 

 

Krzysztof Grzesik REV, Chairman of TEGoVA in congratulating IOPCG for achieving the status of an REV awarding member association said:

 

“This is a very important and prestigious award in the world of real estate valuation and  should certainly speed up  the development of a highly qualified and proficient valuation profession in Montenegro eager to practice in accordance with European Valuation Standards“

 

  

TEGoVA skupština, Beograd, 22. april 2017. 

 

Za sve informacije obratite se IOPCG sekretarijatu:   Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.    Tel: (020) 634 114

 


  

24.-25.11.2016.

IOPCG OFICIJALNI PARTNER NA XIV GODIŠNJOJ MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U PRAGU

IOPCG Prag 2016      IOPCG Prag 2016 001

IOPCG je jedan od oficijalnih partnera XIV-te međunarodne konferencije: Construction and Real Estate: Expertise and Appraisal i međunarodnog simpozijuma: Expert as an arbitrar in construction disputes, koji su održani u Pragu 24-25 novembra. Opširnije informacije o ovom događaju možete naći na http://www.expertconf.com/ 

 


 

09.11.2016.

PROCJENA VRIJEDNOSTI TRŽNOG CENTRA - JEDNODNEVNI SEMINAR

         Procjena TC banner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seminar „Procjena vrijednosti tržnog centra”, u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), održan je 9. novembra 2016. godine u PR centru u Podgorici. Predavač je bio profesor Maurizio d'Amato, FRICS REV, DICATECh, Tehnički univerzitet politehnike u Bariju, Italija.

 

IOPCG seminar 9.11.2016   IOPCG seminar 9.11.2016. Maurizio dAmato

 


 

21.-22.10.2016.

JESENJA SKUPŠTINA TEGoVA I EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI, MALAHIDE CO. DUBLIN, IRSKA

a58136b55604da Malahide General Assembly


Jesenja skupština TEGoVA i Evropska konferencija za procjenu vrijednosti su održane u Grand hotelu, Malahide Co. Dublin u Irskoj. 

Domaćin je bio The Institute of Professional Auctioneers & Valuers (IPAV) iz Irske. Konferenciju je posjetilo 420 procjenjivača iz 30 zemalja, uključujući Kanadu i SAD.

Slijedećeg dana, 91 predstavnika udruženja procjenjivača iz 30 zemalja, uključujući IOPCG, je učestvovalo na jesenjoj skupštini TEGoVA.

Opširnije

 


 

05.07.2016.

JOHN HOCKEY PREDSTAVIO EVROPSKE STANDARDE ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI 2016 (EVS 2016) U PODGORICI

EVS 2016 IOPCG seminar 3  EVS 2016 IOPCG seminar 1


Seminar „Evropski standardi za procjenu vrijednosti 2016 (EVS 2016), u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) i Privredne komore Crne Gore održan je 5. jula 2016. godine. Predavač je bio John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV FHEA, predsjednik Odbora za Evropske standarde za procjenu vrijednosti, savjetnik borda direktora TEGoVA i urednik EVS. 

Opširnije

 


 

27.05.2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA KOSOVSKIM UDRUŽENJEM ZA PROCJENU IMOVINE (SHVK)


IOPCG DELEGACIJA PRISUSTVUJE NA SVP ALBANIA VALUER'S DAY

 

Gospodin Labinot Bocoli, potpredsjednik Kosovskog udruženja za procjenu imovine / Shoqates se vleresueve te kosoves (SHVK) i Sanja Radović, predsjednica IOPCG, potpisali su u Tirani Sporazum o saradnji između SHVK i IOPCG. Cilj uspostavljanja ovakvog vida saradnje je prvenstveno povezivanje procjenjivača iz ova dva udruženja, članica TEGoVA-e, i stvaranja mogućnosti zajedničke saradnje i razmjene iskustava, kao i zajednička organizacija edukativnih programa, skupova, radionica i ostalih aktivnosti.

 

U sklopu međunarodne saradnje, na poziv predsjednice Albanskog udruženja za procjenju imovine, Mirele Behluli, IOPCG delegacija je prisustvovala na Valuer's Day u Tirani, u znak proslave 20 godina od osnivanja Albanskog udruženja za procjenu imovine / SVP Albania.

 

SVP Valuer Day 1 Valuer Day SVP
Valuer Day SVP 1 Valuer Day SVP 4

 


 

14.05.2016.

SEMINAR - ENERGETSKA EFIKASNOST I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

e2

 

Seminar "Energetska efikasnost i zaštita životne sredine" u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), održan je 14. maja 2016. godine u IOPCG edukativnom centru u Podgorici. Predavači su bili mr Tatjana Vujošević, dipl.inž.građ. i mr Rina Ivančević, dipl.inž.građ. diplomirani inžinjeri građevinarstva, procjenitelji i nosioci sertifikata za ekonomsku efikasnost koje rade pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

 


 

13.-14.05.2016.

ODRŽANA PROLJEĆNA SKUPŠTINA TEGOVA U BRISELU 

 

 a56efb61dbe213 Brussels               a573b36ffbe27c Tegova 2016-1644

 

TEGoVA je plasirala evropske standarde za procjenu vrijenosti 2016, koji su kamen temeljac za sigurnost i bezbjednost evropskog tržišta nekretnina i hipotekarnih kredita

 

Krzystof Grzesik, Predsjednik TEGoVA i John Hockey, Predsjednik Odbora za evropske standarde za procjenu vrijednosti su izvjavili: "Direktiva o hipotekarnim kreditima navodi EVS kao pouzdane standarde koje koriste banke. Evropska centralna banaka je u svom Asset Quality Review (Pregledu kvaliteta sredstava) dala primat EVS u odnosu na sve ostale standarde za procjenu kolaterala banaka. EVS 2016 produbljuje našu evropsku orijentaciju, obezbjeđujući smjernice procjeniteljima u oblasti sistemskog rizika."

 

 

Roger Messanger, Predsjednik Odbora za evropsku kvalifikaciju procjenitelja, je rekao: "Ovo novo izdanje je veliki događaj za hiljade priznatih evropshih procjenitelja (REV) i TEGoVA procjeniteljima stambehih nekretnina (TRV) koji u cilju dobijanja i održavanja svog statusa, moraju vladati EVS da bi bili u stanju da doprinesu bezbjednosti i sigurnosti evropshih tržišta nekretnina i hipotekarnih kredita."

EVS 2016 Portrait

Brisel, 13 maj 2016.

 

 

 

 Za dodatne informacije kontaktrati:

IOPCG Sekretarijat: 
+382 (0)20 634 114

TEGoVA Sekretarijat: 
+ 32 2 503 32 34
+ 32 478 22 54 53

Evropski standardi za procjenu vrijednosti:

http://www.tegova.org/en/p4912ae3909e49

 

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) je nezavisna, neprofitna nevladina organizacija koja ima za cilj razvoj i unapredjenje procjenjivačke struke u Crnoj Gori shodno evropskim standardima za procjenu vrijednosti (EVS). Institut je prva crnogorska organizacija koja je pristupila TEGoVA. 

www.iopcg.me

Evropska grupa udruženja procjenjivača vrijednosti (TEGoVA) je evropska organizacija nacionalnih udruženja procjenjivača, čije su članice 61 profesionalna udruženja iz 32 zemlje sa 70.000 procjenjivača koji rade u specijalizovanim konsltantskim firmama, velikim kompanijama i državnim institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou. TEGoVA glavni ciljevi su stvaranje i širenje uskljađenih standarda za procjenjivačku praksu, edukaciju i kvalifikaciju, kao i za korporativno upravljanje i kodeks profesionalne etike procjenjivača. TEGoVA se obraća evorpkim zakonodavcima i kreatorima politike zajedničkim stavom o procjenama. 
www.tegova.org


 

15.10.2015.

SEMINAR - KAKO ODREDITI DISKONTNU STOPU I STOPU KAPITALIZACIJE KOD PROCJENE VRIJEDNOSTI NEKRETNINA U CRNOJ GORI

 

IOPCG seminar 

 

Danas je u Edukativnom centru IOPCG-a u Podgorici, Prof. dr Dragoljub Janković OP održao Seminar Kako odrediti diskontnu stopu i stopu kapitalizacije kod procjene vrijednosti nekretnina u Crnoj Gori.

Prinosna metoda sve više dobija na značaju u crnogorskoj praksi. Na seminaru su razmotreni najbitniji faktori u implementaciji ove metode u čemu ključno mjesto ima primjena odgovarajuće diskontne stope. 

Za primjenu diskonte stope u našoj praksi postoji više metoda (kombinovana metoda, diskontna stopa iz tržišne stope kapitalizacije, WACC, diskontna stopa iz bezrizične stope i tržišne premije rizika CAPM) koje su razmotrene u njihovoj primjeni. 

Na kraju su sumirane prednosti i nedostaci svakog pristupa i njihova primjenjivost u različitim situacijama u Crnoj Gori. 

Seminar se završio svečanom podjelom sertifikata, koji članovima IOPCG služi za prikupljanje poena u edukativnom dijelu radi održavanja licence.

 


 

24.06.2015.

SEMINAR - METODA REALNIH OPCIJA U PROCJENI NEKRETNINA KOJE GENERIŠU PRIHOD-

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA ALBANSKIM UDRUŽENJEM ZA PROCJENU IMOVINE

iopcg 240615 2  iopcg 240615 4

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore u saradnji  sa Privrednom komorom Crne Gore, organizovao je 24. juna 2015. seminar na temu „Metoda realnih opcija u procjeni nekretnina koje generišu prihod”.

Predavač je bio Maurizio d’Amato, profesionalni procjenjivač vrijednosti nekretnina, sa međunarodno poznatim profesionalnim kvalifikacijama REV i FRICS, profesor na Politehničkom univerzitetu u Bariju.
Skupu su prisustvovali među ostalima, predstavnici Asocijacije za procjenu imovine Albanije.

 

website 3   website 4

 

Mirela Behluli, predsjednica SVP Albania i Sanja Radović, predsjednica IOPCG, potpisali su Sporazum o saradnji između SVP Albania i IOPCG. Cilj uspostavljanja ovakvog vida saradnje je prvenstveno povezivanje procjenjivača iz ove dvije susjedne zemlje, članice TEGoVA-e, i stvaranja mogućnosti zajedničke saradnje i razmjene iskustava, kao i zajednička organizacija edukativnih programa, skupova, radionica i ostalih aktivnosti.

 


 

13.11.2014.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU INŽENJERSKE KOMORE 
CRNE GORE (IKCG) I IOPCG

IKCG-EVS

Predsjednik IKCG Prof. dr Branislav Glavatović i predsjednica Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore mr Sanja Radović OP REV potpisali su danas Sporazum o saradnji u cilju ostvarivanja pojedinačnih i zajedničkih interesa koji proizilaze iz osnovnih djelatnosti dvije institucije. Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik IOPCG Prof. dr Dragoljub Janković i Prof. dr Zoran Todorović, član Upravnog odbora IOPCG, kao i generalni sekretar Svetislav Popović, ispred Inženjerske komore CG.


Predsjednica IOPCG-a, u ime predstojeće saradnje i zajedničkih opredjeljenja IOPCG-a i IKCG-a za implementaciju evropskih standarda u nacionalno zakonodavstvo i njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi, poklonila je Inženjerskoj komori Crne Gore sedmo izdanje “European Valuation Standards 2012” - evropskih standarda na osnovu kojih IOPCG vrši obuku crnogorskih procjenjivača.

 

IKCG logo s  

 


 

 

EVROPSKI STANDARDI ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI - EVS 2012

korice EVS

 

IOPCG je TEGoVA-in oficijalni izdavač sedmog izdanja knjige “Evropski standardi za procjenu vrijednosti - EVS 2012” u Crnoj Gori.

 

  


 

16.11.2013.

INSTITUT OVLAŠĆENIH PROCJENJIVAČA CRNE GORE PRIMLJEN U ČLANSTVO TEGoVA

 

 

LISABONsajt

 

 

Generalna Skupština Evropskog udruženja asocijacija procjenitelja (TEGoVA) održana je 16. novembra 2013. u Lisabonu. TEGoVA (The European Group of Valuers Associations) je evropska asocijacija neprofitnog karaktera, koja trenutno obuhvata 57 udruženja procjenjivača iz 31 države, koja predstavlja oko 70.000 procjenjivača u Evropi.

Skupština je usvojila finansijski izvještaj za 2013. i budžet za 2014. godinu. Pored niza stručnih pitanja, Generalna Skupština je izvršila i prijem novih članova.

Među pridružene članove (kategorija u koju spadaju svi članovi TEGoVA koji dolaze iz zemalja van EU, ali sa sa istim pravima kao pri punom članstvu) primljen je i INSTITUT OVLAŠĆENIH PROCJENJIVAČA CRNE GORE (IOPCG), kao prva i jedina članica TEGoVA iz Crne Gore. Pored našeg Instituta, u pridruženo članstvo je primljena i Komora procjenjivača Republike Makedonije.

U puno članstvo su primljeni: Udruženje procjenjivača vrijednosti imovine kompanija za bankarski sektor Italije, Unija profesionalnih geometara iz Belgije, Asocijacija procjenjivača nepokretnosti Holandije i Španska asocijacija procjenjivača vrijednosti.

 

TEGoVA logo        IOPCG logo