Institut ovlašćenjih procjenjivača Crne Gore

Serbian English

DEŠAVANJA

 


 

28.10.2017.

TEGoVA GENERALNA SKUPŠTINA 2017

 

TEGoVA Marseille Autumn 2017

 

U subotu, 28. oktobra 2017. na generalnoj skupštini TEGoVA koja je održana u Marseju, skoro jednoglasno su odobreni evropski standard procjene  EVS 6 “Automatizovani modeli procene “ (AVM – Automated Valuation Models) i evropska smjernica za procjenu EVGN 11 “Korišćenje statističkih alatki od strane procjenjivača”, čime su odmah stupili na snagu. Sada oni predstavljaju integralni dio Evropski Standarda za procjenu.

Evropski standard za procjenu EVS 6
Automatizovani modeli procjene ne mogu proizvesti procjenu koja je u saglasnosti sa EVS nezavisno od procesa procjene koji je, između ostalog, zasnovan na inspekciji nekretnine koju obavlja procjenjivač i primjene profesionalnog prosuđivanja procjenjivača.

Onda kada se koristi, automatizovani model procjene nije ništa više od alatke koja doprinosi procjenjivaču u njegovoj procjeni vrijednosti, za koju je on i dalje odgovoran.

>EVS 6 (784 KB)

EVGN 11 obezbeđuje smjernice o:
• Preduslovi za korišćenje  automatizovanih modela procjene
• Ograničenja u korišćenju automatizovanih modela procjene kada se steknu svi preduslovi za njihovo korišćenje
• Procjena portfolia

>EVGN 11 (447 KB)

Analiza i komentari će biti sadržani u januarskom izdanju magazina European Valuer.

 


 

28.09.2017.

SEMINAR PROCJENA VRIJEDNOSTI NEPOKRETNOSTI U SVRHU EKSPROPRIJACIJE & 
KODEKS ETIKE I PONAŠANJA PROCJENJIVAČA

dsc 0038   dsc 0025

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore i Privredna komora Crne Gore organizovali su 28. septembra 2017. godine seminar „Procjena vrijednosti nepokretnosti u svrhu eksproprijacije, kodeks etike i ponašanja procjenjivača”.

 

Predavač je bio John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV, savjetnik borda direktora Evropske asocijacije procjenjivača TEGoVA – The European Group of Valuers’ Associations, urednik evropskih standarda za procjenu vrijednosti EVS te direktor Meyler Denton Hockey, European Property Consultants.

http://www.privrednakomora.me/obrazovanje/procjena-vrijednosti-nepokretnosti 

 


 

 

06.07.2017.

MEMORANDUM O SARADNJI SA UDRUŽENJEM BANAKA CRNE GORE 

SEMINAR EVROPSKO RANGIRANJE NEKRETNINA I TRŽIŠTA
EVS 201
6 - PROPERTY AND MARKET RATING PaM 

 

 IMG 5484   UBCG-IOPCG  UBCG logo

 

Udruženje banaka Crne Gore i Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore potpisali su Memorandum o saradnji 6. jula 2017. u prostorijama Centralne banke Crne Gore, čime se definisala buduća saradnja u edukaciji bankara u ovom domenu poslovanja. Tim povodom je održan seminar na temu Evropsko rangiranje nekretnina i tržišta (PaM) koji su predstavile mr Sanja Radović OP, REV i Dragana Mrkela REV. Opširnije

 


 

 

12.05.2017.

SEMINAR PRIMJENA MRS-16 NPO / POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM CRNE GORE

IOPCG dsc 0005    PKCG logo

 

Privredna komora Crne Gore i Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore potpisali su 12. maja 2017. godine Memorandum o saradnji. Istog dana organizovana je pezentacija „Kako postići REV status u Crnoj Gori“ i seminar „Primjena MRS 16 NPO - alokacija vrijednosti kod procjene imovine u svrhu finansijskog izvještavanja“. Predavači na seminaru bili su prof. dr Zoran Todorović OR OP i Sonja Ivanović OP. Opširnije

 


 

22.04.2017.

IOPCG AKREDITOVAN DA DODJELJUJE REV - RECOGNISED EUROPEAN VALUER SERTIFIKAT U CRNOJ GORI

 

AMA REV Logo blue awarding   TEGoVA logo

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) je akreditovan od Evropske grupacije procjenjivača TEGoVA - The European Group of Valuers’ Associations da dodjeljuje zvanje “Priznati evropski procjenjivač “ (Recognised European Valuer – REV) procjenjivačima nekretnina u Crnoj Gori.

 

 

Chris Grzesik TEGoVA

 

TEGoVA Belgrade 2017 K S 2

 

 

Krzysztof Grzesik REV, Chairman of TEGoVA in congratulating IOPCG for achieving the status of an REV awarding member association said:

“This is a very important and prestigious award in the world of real estate valuation and  should certainly speed up  the development of a highly qualified and proficient valuation profession in Montenegro eager to practice in accordance with European Valuation Standards“

 

 

 

Krzysztof Grzesik REV, predsjednik TEGoVA, u svojoj čestitci IOPCG-u za dobijanje statusa ovlašćene asocijacije da dodjeljuje REV (Awarding Member Association – AMA), je izjavio: 

“Ovo je veoma važano i prestižno priznanje u domenu procjene nekretnina koji će sigurno ubrzati razvoj procjenjivačke profesije visokog kvaliteta i vještine u Crnoj Gori u saglasnosti sa Evropskim standardima za procjenu vrijednosti (EVS)”

 

  

TEGoVA skupština, Beograd, 22. april 2017. 

 


 

 

24.-25.11.2016.

IOPCG OFICIJALNI PARTNER NA XIV GODIŠNJOJ MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U PRAGU

IOPCG Prag 2016      IOPCG Prag 2016 001

IOPCG je jedan od oficijalnih partnera XIV-te međunarodne konferencije: Construction and Real Estate: Expertise and Appraisal i međunarodnog simpozijuma: Expert as an arbitrar in construction disputes, koji su održani u Pragu 24-25 novembra. Opširnije informacije o ovom događaju možete naći na http://www.expertconf.com/ 

 


 

09.11.2016.

PROCJENA VRIJEDNOSTI TRŽNOG CENTRA - JEDNODNEVNI SEMINAR

         Procjena TC banner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seminar „Procjena vrijednosti tržnog centra”, u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), održan je 9. novembra 2016. godine u PR centru u Podgorici. Predavač je bio profesor Maurizio d'Amato, FRICS REV, DICATECh, Tehnički univerzitet politehnike u Bariju, Italija.

 

IOPCG seminar 9.11.2016   IOPCG seminar 9.11.2016. Maurizio dAmato

 


 

21.-22.10.2016.

JESENJA SKUPŠTINA TEGoVA I EVROPSKA KONFERENCIJA ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI, MALAHIDE CO. DUBLIN, IRSKA

a58136b55604da Malahide General Assembly


Jesenja skupština TEGoVA i Evropska konferencija za procjenu vrijednosti su održane u Grand hotelu, Malahide Co. Dublin u Irskoj. 

Domaćin je bio The Institute of Professional Auctioneers & Valuers (IPAV) iz Irske. Konferenciju je posjetilo 420 procjenjivača iz 30 zemalja, uključujući Kanadu i SAD.

Slijedećeg dana, 91 predstavnika udruženja procjenjivača iz 30 zemalja, uključujući IOPCG, je učestvovalo na jesenjoj skupštini TEGoVA.

Opširnije

 


 

05.07.2016.

JOHN HOCKEY PREDSTAVIO EVROPSKE STANDARDE ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI 2016 (EVS 2016) U PODGORICI

EVS 2016 IOPCG seminar 3  EVS 2016 IOPCG seminar 1


Seminar „Evropski standardi za procjenu vrijednosti 2016 (EVS 2016), u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) i Privredne komore Crne Gore održan je 5. jula 2016. godine. Predavač je bio John Hockey, MSc FRICS IRRV (Hons) REV FHEA, predsjednik Odbora za Evropske standarde za procjenu vrijednosti, savjetnik borda direktora TEGoVA i urednik EVS. 

Opširnije

 


 

27.05.2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA KOSOVSKIM UDRUŽENJEM ZA PROCJENU IMOVINE (SHVK)


IOPCG DELEGACIJA PRISUSTVUJE NA SVP ALBANIA VALUER'S DAY

 

Gospodin Labinot Bocoli, potpredsjednik Kosovskog udruženja za procjenu imovine / Shoqates se vleresueve te kosoves (SHVK) i Sanja Radović, predsjednica IOPCG, potpisali su u Tirani Sporazum o saradnji između SHVK i IOPCG. Cilj uspostavljanja ovakvog vida saradnje je prvenstveno povezivanje procjenjivača iz ova dva udruženja, članica TEGoVA-e, i stvaranja mogućnosti zajedničke saradnje i razmjene iskustava, kao i zajednička organizacija edukativnih programa, skupova, radionica i ostalih aktivnosti.

 

U sklopu međunarodne saradnje, na poziv predsjednice Albanskog udruženja za procjenju imovine, Mirele Behluli, IOPCG delegacija je prisustvovala na Valuer's Day u Tirani, u znak proslave 20 godina od osnivanja Albanskog udruženja za procjenu imovine / SVP Albania.

 

SVP Valuer Day 1 Valuer Day SVP
Valuer Day SVP 1 Valuer Day SVP 4

 


 

14.05.2016.

SEMINAR - ENERGETSKA EFIKASNOST I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

e2

 

Seminar "Energetska efikasnost i zaštita životne sredine" u organizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), održan je 14. maja 2016. godine u IOPCG edukativnom centru u Podgorici. Predavači su bili mr Tatjana Vujošević, dipl.inž.građ. i mr Rina Ivančević, dipl.inž.građ. diplomirani inžinjeri građevinarstva, procjenitelji i nosioci sertifikata za ekonomsku efikasnost koje rade pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

 


 

13.-14.05.2016.

ODRŽANA PROLJEĆNA SKUPŠTINA TEGOVA U BRISELU 

 

 a56efb61dbe213 Brussels               a573b36ffbe27c Tegova 2016-1644

 

TEGoVA je plasirala evropske standarde za procjenu vrijenosti 2016, koji su kamen temeljac za sigurnost i bezbjednost evropskog tržišta nekretnina i hipotekarnih kredita

 

Krzystof Grzesik, Predsjednik TEGoVA i John Hockey, Predsjednik Odbora za evropske standarde za procjenu vrijednosti su izvjavili: "Direktiva o hipotekarnim kreditima navodi EVS kao pouzdane standarde koje koriste banke. Evropska centralna banaka je u svom Asset Quality Review (Pregledu kvaliteta sredstava) dala primat EVS u odnosu na sve ostale standarde za procjenu kolaterala banaka. EVS 2016 produbljuje našu evropsku orijentaciju, obezbjeđujući smjernice procjeniteljima u oblasti sistemskog rizika."

 

 

Roger Messanger, Predsjednik Odbora za evropsku kvalifikaciju procjenitelja, je rekao: "Ovo novo izdanje je veliki događaj za hiljade priznatih evropshih procjenitelja (REV) i TEGoVA procjeniteljima stambehih nekretnina (TRV) koji u cilju dobijanja i održavanja svog statusa, moraju vladati EVS da bi bili u stanju da doprinesu bezbjednosti i sigurnosti evropshih tržišta nekretnina i hipotekarnih kredita."

EVS 2016 Portrait

Brisel, 13 maj 2016.

 

 

 

 Za dodatne informacije kontaktrati:

IOPCG Sekretarijat: 
+382 (0)20 634 114

TEGoVA Sekretarijat: 
+ 32 2 503 32 34
+ 32 478 22 54 53

Evropski standardi za procjenu vrijednosti:

http://www.tegova.org/en/p4912ae3909e49

 

Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG) je nezavisna, neprofitna nevladina organizacija koja ima za cilj razvoj i unapredjenje procjenjivačke struke u Crnoj Gori shodno evropskim standardima za procjenu vrijednosti (EVS). Institut je prva crnogorska organizacija koja je pristupila TEGoVA. 

www.iopcg.me

Evropska grupa udruženja procjenjivača vrijednosti (TEGoVA) je evropska organizacija nacionalnih udruženja procjenjivača, čije su članice 61 profesionalna udruženja iz 32 zemlje sa 70.000 procjenjivača koji rade u specijalizovanim konsltantskim firmama, velikim kompanijama i državnim institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou. TEGoVA glavni ciljevi su stvaranje i širenje uskljađenih standarda za procjenjivačku praksu, edukaciju i kvalifikaciju, kao i za korporativno upravljanje i kodeks profesionalne etike procjenjivača. TEGoVA se obraća evorpkim zakonodavcima i kreatorima politike zajedničkim stavom o procjenama. 
www.tegova.org


 

24.06.2015.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA ALBANSKIM UDRUŽENJEM ZA PROCJENU IMOVINE

website 3   website 4

mou svp

Mirela Behluli, predsjednica SVP Albania i Sanja Radović, predsjednia IOPCG, potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji između SVP Albania i IOPCG. Cilj uspostavljanja ovakvog vida saradnje je prvenstveno povezivanje procjenjivača iz ove dvije susjedne zemlje, članice TEGoVA-e, i stvaranja mogućnosti zajedničke saradnje i razmjene iskustava, kao i zajednička organizacija edukativnih programa, skupova, radionica i ostalih aktivnosti.

 


 

Decembar 2014.

EVS 2012 - PREVOD DOSUPAN U IOPCG

korice EVSEVS 2012: „Evropski standardi za procjenu vrijednosti“ 2012 (European Valuation Standards) na našem jeziku.

Za informacije o načinu kupovine ovog izdanja možete nas kontaktirati na:

 

Tel/fax: +382 (0) 20 634 114

Mob: +382 (0)67 017 741

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  


 

13.11.2014.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU INŽENJERSKE KOMORE
CRNE GORE (IKCG) I IOPCG

IKCG-EVS

 

Predsjednik IKCG Prof. dr Branislav Glavatović i predsjednica Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore mr Sanja Radović OP REV potpisali su danas Sporazum o saradnji u cilju ostvarivanja pojedinačnih i zajedničkih interesa koji proizilaze iz osnovnih djelatnosti dvije institucije. Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik IOPCG Prof. dr Dragoljub Janković i Prof. dr Zoran Todorović, član Upravnog odbora IOPCG, kao i generalni sekretar Svetislav Popović, ispred Inženjerske komore CG.


Predsjednica IOPCG-a, u ime predstojeće saradnje i zajedničkih opredjeljenja IOPCG-a i IKCG-a za implementaciju evropskih standarda u nacionalno zakonodavstvo i njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi, poklonila je Inženjerskoj komori Crne Gore sedmo izdanje “European Valuation Standards 2012” - evropskih standarda na osnovu kojih IOPCG vrši obuku crnogorskih procjenjivača.IKCG logo s  

 


 

 

Osnovna dokumentacija

  Dokumentacija.PRIKAŽI

Samo za članove IOPCG-a

 IOPCG info.PRIKAŽI